Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.torsdag 3. januar 2013

Smarte dyr.Jeg så nettopp et svært interessant program på nrk om dyr og intelligens.

Det begynte med en som hadde forsket på hund, og hadde lært opp hunden sin til å kunne navn på over 1000 leker! Han ga lekene et navn, så la han lekene frem for hunden, noen om gangen, og ba hunden plukke lekene etter navn. Dette var leker som han gjennom tid hadde lært hunden, men det viste også en gang han la en ny leke blant de andre. Da han ba om et navn hunden ikke kjente, ble den litt usikker, men siden alle de andre lekene hadde et kjent navn, brukte hunden eliminasjonsmetoden, og valgte så ut den ukjente leken, og på denne måten fikk også denne leken et navn som hunden ville huske.

Så var det noen ørkenrotter, eller noe lignende, husker ikke helt hva disse ble kalt. De hadde et språk som varslet fare. Ved å ta opp lydene dyrene laget for forskjellige fiender, som ørkenrev og grevling, oppdaget man at lydene var forskjellige, og det var også reaksjonene, man oppdaget at for ørkenrotte trengte de ikke gjemme seg, det var nok å vise at man hadde oppdaget faren, så ga reven opp, mens for grevlingen måtte man gjemme seg, for den ga seg ikke like lett.

En annen mann hadde lært seg mustangenes kroppsspråk. På den måten kunne han lese, men også snakke med og gi beskjeder til disse hestene. Han beveget en arm sånn eller sånn, og hesten forstod hva han mente, første gang han gjorde dette var med en vill hest, det er altså ikke språk han har lært hestene, men språk hestene hadde lært ham.
Man testet intelligensen til elefanter som måtte dra i hvert sitt tau for å få tak i noe godt å spise, de lærte raskt at det holdt ikke at den ene dro, de måtte begge dra, samtidig for å få tak i maten.
Man testet også ut hvordan elefanten oppfattet sitt eget speilbilde, og ved å male et kryss i pannen, som elefanten berørte med snabelen, viste man at elefanten faktisk forstod at den så på seg selv.

Så er det selvsagt aper. De omtalte dvergsjimpanser, som så vidt jeg forstår er bonoboer eller menneskeaper. Jeg leste en gang «Apehuset» av Sara Gruen, som omhandlet denne type aper, og som beskrev en del av det de viste i programmet. Der hadde en forsker lært seg å kommunisere med apene ved hjelp av plansjer med bilder som forstilte ord, og apen kunne på den måten forklare hva den hadde lyst til å spise, drikke, gjøre osv.

Vi fikk også se hvaler som oppsøkte mennesker og lot seg bli klappet, det viser seg at hvaler på samme måte som mennesker og aper har et stoff i hjernen som styrer følelser og empati, og hvalene hadde visst mye av dette.

Vi så kråker, som husket ansiktet til en mann som hadde fanget en av dem, varslet hverandre og tydelig var svært oppøst da mannen var ute og gikk gatelangs, selv etter flere år, og vi så fugler som latet som de gjemte mat, da de visste at en annen fugl så på, men som så gjemte maten et annet sted da den andre ikke fulgte med.

Det er litt av hvert som rører seg i hodet til våre null-to-og firbeinte venner der ute og..


10 kommentarer:

 1. Sitter og leser. Tror jeg har sett programmet før om hunden - en boarder collie..? Tenker at jeg vil lese saken senere, ser avsnittet om villhestspråket, og blir slått av hvilket ekstraordinært, nærmest overjordisk, vakker den hesten er!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de er fantastisk elegante, og med tanke på at de snakker sammen gjennom bevegelese blir man enda mer imponert.

   Slett
 2. Eg såg også dette programmet, veldig interresant.
  -m-

  SvarSlett
  Svar
  1. :-) Tror det skal være to deler, håper å få sett begge i så fall.

   Slett
 3. Retter meg selv

  Blir slått av hvilket ekstraordinært, nærmest overjordisk, vakkert dyr den hesten er!

  SvarSlett
 4. Enig i det, ser den nesten for meg som en enhjørning, mangler bare hornet..

  SvarSlett
 5. Enhjørning

  Samme tanke hadde jeg. Ser at noe tagl fra manen står rett opp der den farer frem, og gir assosiasjoner til enhjørningen:)

  Dette temaet med dyrs intelligens og interaksjon med mennesket er ekstremt fascinerende, og slutter heller aldri å fascinere. Så nettopp en sak om seler som nysgjerrig svømte rundt en undervannsfotograf, og helt opp til linsen, i Daily Mail. De viser tanngarden på noen av bildene, og man minnes om forskjellige arters slektskap. Selen må være beslektet med bjørn og ulv/hund, vil jeg våge å påstå.

  Tror vi stadig trenger påminnelser om at vi, mennesket, er en del av naturen, av en helhet, og at vi er en del av samspillet i naturen. Og jeg snakker ikke politikk her, men natur, biologi og sammenheng fra naturens side. Noe vi lett kan miste i byen. Ikke for det, naturen kommer også til byens gågater...! Nylig var det et hjortedyr som spankulerte i en bygate et sted. Saken var omtalt i DM, tror jeg.

  Her, en ravn som ligger i gresset og leker seg med en pinne.

  "Experts say ravens are intelligent birds who challenge themselves with playing." En ekspert har også sett ravner fly opp ned, tilsynelatende uten grunn, forteller han til DM.

  - Forunderlige verden!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ravner er vel ansett å være de smarteste fuglene så vidt jeg vet.

   Det er jo litt underlig, at vi som anser oss for å være det smarteste levende vesenet, ikke i større grad klarer å lære oss dyrespråk, men forventer til dels at de skal lære seg vårt.. Som hunden som kunne over 1000 ord..

   Ville blitt imponert om noen klarte å skille 1000 dyrelyder fra hverandre. Og mannen som tolket hestespråket, ikke mange som kan dette, men mange som omgås hester hver dag.

   Slett
 6. Har ofte tenkt at hvis hesten ikke hadde vært temmet av mennesket, og ellers vært utdødd, så ville vi aldri kunne forestille oss hvor vakkert dette dyret virkelig var. Det er noe magisk med hesten.

  Forresten, noen som husker "Silkesvarten" (Black Beauty)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er nok sant det. Mange dyr er svært elegante, som katten og, og større kattedyr. Majestetiske, helt av seg selv, uten å gjøre seg til.

   Slett