Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.mandag 23. mai 2011

Hvem bryr seg om berberne?

I Nord-Afrika lever det en rekke mennesker som tilhører den opprinnelige befolkningen, urbefolkningen som bodde der før den arabiske invasjonen. Vi hører lite om deres problemer og den undertrykkelsen de utsettes for av sine erobrere.

Det er berberne det er snakk om her, fra Wikipedia kan man lese dette:

«Berbere er det vestlige navnet på urfolket som holder til i Nord-Afrika. Navnet er hentet fra arabisk, og betydningen er usikker. Selv kaller de seg helst imazighen (entallsform amazigh), som direkte oversatt betyr «frie menn».

Berbere finnes fra Israel og Egypt i øst til Atlanterhavet i vest, og fra Spania og Middelhavet i nord til Burkina Faso og Nigeria i sør. De er oppdelt i mange ulike stammer, men er hovedsakelig bosatt i Marokko (rifkabyler), Algerie (kabyler), Tunisia (zuaver) og Sahara/Sahel (tuareger).

Berberne er tradisjonelt nomadiske (rettelse: de er helst fjellfolk, ikke nomader) og tilhører den afroasiatiske språkfamilien. De oppsto som folkegruppe i Øst-Afrika for mer enn 10 000 år siden, og er således det opprinnelige folkeslaget i Nord-Afrika. På 600-tallet og 1100-tallet ble de imidlertid fortrengt av innvandrende arabere, og har siden stort sett hatt tilhold i fjell- og ørkenområdene i det nordlige Afrika. De er altså ikke arabere, men som oftest muslimer. De har også en kristen minoritet.

Berberne utgjorde ca. 11 millioner mennesker i 2001, men antallet er høyst usikkert, og snakker 26 ulike dialekter av det berbiske språket kalt tamazight. Noen hevder det kan være så mange som 50 millioner berbere, men noen ordentlig oversikt finnes ikke. Det berberske alfabetet kalles tifinagh.
Tradisjonelt er berbernes interne politikk sekulær og pro-vestlig, noe som har endret seg endel i nyere tid. Dette må ses i sammenheng med forfølgelse av berbere i Egypt, Algerie og Marokko, og med den vestlige støtten til og/eller passiviteten overfor denne. Spesielt har Frankrike vært kjent for å forhindre nærmere undersøkelser når Algeries brudd på menneskerettigheter har kommet på dagsordenen.»

Hvem hører vel om berberne, jeg ante ikke noe om dem før jeg kom over bloggen Kabylia

Der kan man blant annet lese at foreldre ikke får gi sine barn kabylske eller berberske navn, land som  Marokko og Algerie forbyr sine borgere å bruke disse navnene.

«Den marokkanske regjeringen vil forby berbiske navn, og har sendt en liste over forbudte navn til ambassader og konsulater i utlandet. Regjeringen i Rabat har allerede forbudt kristne navn, og i forbindelse med forbudet mot berbiske navn heter det at “berbiske navn er i konflikt med den islamske og marokkanske identiteten, og åpner for spredning av meningsløse navn”.
I praksis forbyr dermed den marokkanske regjeringen berbere bosatt i Nederland å gi barna sine berbiske navn, da samtlige personer av marokkansk/berbisk avstamning – bosatt eller født utenfor Marokko – ved kongelig dekret anses for å være marokkanske statsborgere og derfor får dobbelt statsborgerskap fra fødselen»


Denne lille jenten ønsket foreldrene å kalle Mayles, men den gang ei. Hun må ha et navn som begynner på El mener myndighetene, dette markerer nemlig tilhørighet til Arabia.
Er man ikke araber så skal man bli araber, hvorfor hører man ikke SV skrike seg hese over slikt som dette, er det ikke en menneskerettighet å bestemme hva ens eget barn skal kalles? Og er det ikke diskriminerende å nekte navn fra en spesiell etnisk gruppe?

 På bloggen Kabylia kan man bl.a. lese dette:

"Algerie, offisielt et arabisk og islamsk land, gjennomfører en reell koloniseringsvirksomhet av kabylsk folket, som har blitt innesperret i sitt eget land. Folk er bedt om å assimilere og underkaste seg  til et eneste politisk-religiøs system som er både arabisk nasjonalistisk og sekterisk islamistisk. Staten Algerie  har iverksatt et program for kulturelt folkemord og språk apartheid  siden uavhengigheten i 1962. De kabylske, som viser en beskjeden  motstand til deres assimilasjon, er undertrykt, torturert og ofte drept.
Kabylsk  folket lider  virkelig en undertrykkelse  fra et folk  som er totalt fremmed for dem og som  bruker alle midler for å slette deres språk,  fattiggjør deres kultur, slette den kollektive hukommelsen, forfalske historien og tvinge dem til å assimilere seg så snart som mulig"
"Denne koloniseringen, som foregår åpenlyst, blir ikke fordømt av noen land i Vesten. Alle gjemmer seg bak ikke-innblanding i Algeries indre anliggende. Dersom politiske drap, henrettelser av fredelige demonstranter, fengsling av dissidenter og journalister er de indre forhold i et land, så er begrep som menneskerettigheter og folkegruppers rettigheter kun tull og vakre ord."

Er det fordi det kabylske folket ikke bruker kvinner og barn som levende skjold eller bruker terror mot tilfeldige sivile at man ikke hører noe kanskje?

Skulle ikke forunder meg, det lønner seg ikke å være snill gutt om man vil bli hørt.


Her er en annen sak jeg skrev om situasjonen for berberne tidligere, hvor frie kvinner tvinges til å ta på seg slør, eller dø.

7 kommentarer:

 1. Tusen takk Hummer & kanari

  Med denne artiklen har du gjørt alle seriøs journalister og NGOer sin jobb(og de er betalt for det)

  Håper at det blir flere som deg som skal interesser seg i et fredelig folk

  Vennlig
  Jerry

  SvarSlett
 2. Tusen takk for dine engasjement.
  Det er slik engasjement som kommer til å oppmuntre berber aktivistene. Med dette er du blitt vår ambassadør i Norden.
  -Det er ikke 11 million berbere. Det 50 million! Bare i Kabylia (den neste største berber nasjonen), er vi 10 million. Den største nasjonene er i Marokko med sin 15 millioner mennesker. Både i Marokko og i Algerie er berberne i flertall . I Marokko, er mellom 60 og 70% berbere. Det er bare tull og dårlig propaganda fra araberne som hevder at berberne er en minoritet. De påstår dette kun for å hevder retten til å herjer over berberne.

  Den navn krigen som foregår både i Nord Afrika og Europa, er Norge en veldig ivrig alliert av araberne. Her i Oslo, kan ikke en berber Marokkaner bytte navn uten at det Norske folkregistrere sender søknaden til den Marokkanske ambassaden . Og dette er skandaløs fra folk som hevder å ha kjempet mot apartheid systemet.

  SvarSlett
 3. "Berberne er tradisjonelt nomadiske og tilhører den afroasiatiske språkfamilien."

  Berberne er svært forskjellige nasjoner. Fjellfolket kan ikke selvfølgelig være nomader. Det fleste berberne er fjellfolk.

  SvarSlett
 4. Takk for det, og takk for rettelsene!

  Det høres helt sprøtt ut at man ikke kan velge å bytte navn uten at Marokkanske myndigheter skal godkjenne det. Norge er som alltid lydig overfor den type ting :-/

  SvarSlett
 5. Stemmer. Araberne styrer det meste, med vestlig sympati. Araberne er svært skuffet over at de ikke kan styre i Israel

  SvarSlett
 6. Sionistene styrer DET MESTE også at de forskjellige folkeslag skal drepe hverandre...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jammen er de flinke må man si, om de klarer å få andre til å drepe hverandre.. jeeez hvor mye dumt man skal måtte forholde seg til. Prøv igjen du.

   Slett