Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.søndag 1. august 2010

Lars Vilks, hans kunstverk og hans stat.


Lars Vilks er for de fleste mest kjent som den svenske kunstneren som tegnet en Muhammed-tegning, og derfor må leve med beskyttelse etter drapstrusler og drapsforsøk.


Men han er mye mer enn det.

Hans livs prosjekt er staten Ladonia og kunstverkene Nimis og Arx.

Det begynte i 1980 med at Vilks satte i gang å bygge treskulpturer på en avsides strand i Kullarberg Naturreservat sør i Sverige. Av drivved, og det han ellers hadde for hånden, bygget han høye, kaotiske tårn som har fått navnet Nimis.Det tok to år før myndighetene fant ut hva han drev med, og de definerte skulpturene som byggverk og forlangte at de skulle fjernes. Vilks anket, og ved hjelp av uthaling, og ved å selge kunstverket til en amerikaner, har man ennå ikke fått revet skulpturene, i går var de 30 år!

Skulpturen har fortsatt å vokse, den består nå av 70 tonn treverk, er 150 meter lang og 15 meter høy.

Som svar på den fiendtligheten Vilks følte seg utsatt for, begynt han på en ny skulptur, denne gang i stein, og den fikk navnet Arx, som betyr fort. En forlegger mente at Arx var en bok i stein, og den ble utgitt på forlaget Nye Doxa.

Også denne skulpturen ble det rettssak om, og Vilks fikk en kraftig bot. For å betale boten solgte han sider av boken Arx, som nå har 300 eiere som myndighetene må forholde seg til.Kommunen var nå så lei saken at de ga opp å få kunstverkene fjernet.

Juni 1996 ble området, på omtrent 1 kvadratkilometer, erklært som egen stat, ved navn Ladonia.
Nimis og Arx er nasjonalmonumenter.

En tredje skulptur kalt Omfalos, ble Vilks dømt til å fjerne, den ble flyttet til Det Moderna museet i Stockholm, og regnes som et krigsmonument. Grunnet bråket med Omfalos, så Ladonia seg nødt til å erklære Sverige krig i 2003, etter at myndighetene i 2002 angrep Ladonia og fjernet Omfalos.

Ladonia har egen valuta, egne frimerker (men man må selv levere brevene) eget flagg og mange borgere som alle er nomader. Hvem som helst kan søke om statsborgerskap i Ladonia, som har over 14000 statsborgere over hele verden. Det er gratis å bli statsborger, og om du betaler 12 dollar, kan du i tillegg få en tittel, den du selv ønsker, som greve, baronesse og lignende.


Flagget, grønt kors på grønn bunnn.Man skulle tro at dette var en kunstner som kunstnere verden over ville hylle opp i skyene, grunnet sine sære, anarkistiske og originale påfunn. Det gjorde de muligens og, helt til Vilks kom i klammeri med selveste islam. Siden den gang har han bare blitt latterliggjort, og hans egne, eller de man skulle tro ville være hans venner; andre kunstnere og likesinnede, har vendt ham ryggen.

Så mye for den frie tanke, og den frie tale, det stikker ikke alltid så dypt når det blir alvor, og overmakten er sterk nok.

Her kan du lese mer om prosjektet.

Ladonias hjemmeside.

Lars Vilks sin hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar